Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

TOP 15 ΑΓΑΠΗΜΕΝΩΝ POST-APOCALYPTIC ΤΑΙΝΙΩΝ (ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ).




     Δε μας εκατσε στις 22 του 2012, ο Νιμπιρου αργει ακομη, δε ξερουμε αν θα ειναι απο κομητη,
 απο υπερθερμανση η απο παγετο, οπως και να εχει, ειμαστε ακομη εδω, και θα ειμαστε, οσοι τελοσπαντων χωραμε, γιατι ο καπιταλισμος δε μας χωραει ολους. Ας περιμενουμε λοιπον απραγοι ποσους ακομα απο εμας θα σκοτωσει το ΝουΔουΠασοκ,
 για να μην ειμαστε και μιζεροι η απαισιοδοξοι, πιστευω οτι υστερα απο καποιες εκατονταδες χιλιαδες ανθρωπων, θα ερθει η αναπτυξη για τους υπολοιπους.
(Αναπτυξη, δηλαδη Κινεζοποιηση).
Δεν εχω τη παραμικρη διαθεση για πολιτικη αναρτηση, οποτε, για να μην αφησω αταϊστο το μπλογκ, μια ακομα κινηματογραφικη αναρτηση. Ταινιες που αφορουν το τελος του κοσμου και τις περιπετειες των εναπομειναντων-επιζωντων. Για να με διαβαζεις, σημαινει οτι ανηκεις ακομα σε αυτους.
(Ωπα, μπερδεψα τον κινηματογραφο με τη πραγματικοτητα, συγγνωμη).




15)  SEEKING A FRIEND FOR THE END OF THE WORLD             LORENE SCAFARIA

http://www.imdb.com/title/tt1307068/?ref_=nv_sr_1




Η χιουμοριστικη πινελια της λιστας αλλα οχι η λιγοτερο ψυχοπλακωτικη. Διαπραγματευεται οσο μπορει ελαφροτερα ενα πολυ βαρυ θεμα. Και το διαπραγματευεται ομορφα. Κι απλα..








14) THE BOOK OF ELI                                         ALBERT & ALLEN HUGHES

http://www.imdb.com/title/tt1037705/reviews?ref_=tt_urv



Η (κρυφο) χριστιανικη πινελια της λιστας. Φιλοι μου αθεοι κι αντιχριστοι :) μη βαρατε, η ταινια δε λεει και παρα πολλα ουτε κανα σεναριο αξιομνημονευτο εχει,
 ομως  εχει: Δραση, ακριβη παραγωγη, ωραια σκηνικα κι εναν σοβαρο ηθοποιο, που βεβαια, η αληθεια ειναι οτι εχει δωσει και καλυτερες ερμηνειες.



13) LE TEMPS DU LOUP                                          MICHAEL HANNEKE

http://www.imdb.com/title/tt0324197/?ref_=nv_sr_3





Η σινεφιλ πινελια της λιστας. Χανεκε στην σκηνοθεσια, η αγαπημενη Ιζαμπελ Υπερ πρωταγωνιστρια, βαρια κι αργοσυρτη ταινια, οποιος επιθυμει δραση και μπλοκ-μπαστεριες να μεινει μακρυα.





12) THE STAND                                                           MICK GARRIS

http://www.imdb.com/title/tt0108941/?ref_=nv_sr_1



Δεν ειναι ταινια, ειναι μινι σειρα, ενα εξαωρο περιπου. Βασιζεται στο ομωνυμο μυθιστορημα του Στηβεν Κινγκ, Αποκαλυψη, Καλο-Κακο, Διαβολοι και τριβολοι. Την ειχα δει οταν πρωτοβγηκε τουλαχιστον δυο φορες, μου αρεσε πολυ τοτε, δε στοιχηματιζω ομως οτι θα μου αρεσει το ιδιο και τωρα, ειναι σχεδον βεβαιο οτι θα μου φαινοταν αμερικανια, παιδικη, με αστεια εφφε, κλπ.
 Κι αφου δεν μπορω να εγγυηθω
 και η παρουσια της εδω ειναι περισσοτερο τιμης ενεκεν,
 εναλλακτικα να προτεινω μια ταινια στον αντιποδα αυτης, το DIE WAND.
http://www.imdb.com/title/tt1745686/?ref_=nv_sr_1
Mια ανθρωπινη και συγκινητικη ιστορια, ταυτοχρονα ομως αρκετα αποστασιοποιημενη χαριν του voice over και της αποφυγης εν πολλοις των εκβιαστικων συναισθηματισμων
(VOICE OVER: Η πρωταγωνιστρια δε μιλαει ποτε στον φακο: "Ακουμε" τις σκεψεις της, σα να διαβαζουμε ενα βιβλιο),
αλληγορια ,καταγγελια η απλα ενας θλιμμενος εφιαλτης, η Αυστριακη αυτη ταινια ειναι πιο αργη ακομα απο τη προηγουμενη κι ασφαλως καποιος που περιμενει ενα τυπικο post apocalyptic film, θα βαρεθει μεχρι θανατου.






11) DOOMSDAY                                                          NEIL MARSHALL

http://www.imdb.com/title/tt0483607/?ref_=nv_sr_1



Eπιστροφη στα πιο αντιπροσωπευτικα του ειδους: Ενα κλασικο b-movie ,απο τον Νηλ Μαρσαλ του the descent, dog soldiers, κλπ, εννοειται αμεσα επηρεασμενο απο αρχετυπα του ειδους οπως mad max, Επιστροφη στη Νεα Υορκη κλπ.







10)  FIN                                                                            JORGE TORREGROSSA

http://www.imdb.com/title/tt2046090/?ref_=fn_al_tt_1




E, δε λεει να αφησουμε τον αξιολογοτατο Ισπανικο Κινηματογραφο στην απεξω!
Ξεκιναει αλα BIG CHILL του Λωρενς Κανσταν και συνεχιζει σαν κλασικη ταινια του ειδους.
Την αδικει πολυ η βαθμολογια της στο IMDB, σιγουρα δε τη λες ορισμο της συναρπαστικης ταινιας ομως το ενδιαφερον σου το κραταει μεχρι τελος. Κι ειναι κι αυτη η Ισπανικη φινετσα που δε κρυβεται, οποιο κινηματογραφικο ειδος ταινιας κι αν γυριζουν.









9)  THE QUIET EARTH                                                       GEOFF MURPHY

http://www.imdb.com/title/tt0089869/?ref_=nv_sr_1





Παλια ταινια, του 1985, και ψιλοαγνωστη για τους μη-λατρες του ειδους.
Ενας αντρας ξυπναει και διαπιστωνει οτι δεν υπαρχει ψυχη γυρω του, where is everybody, ουτε φωνη ουτε ακροαση. Παλαιομοδιτικο αλλα κλασσικο.








8) STAKE LAND                                                                    JIM MICKLE

http://www.imdb.com/title/tt1464580/?ref_=nv_sr_1  


          


Ok, ok, ειναι ταινια με ζομπυ αλλα μη ξεχναμε οτι τα post apocalyptic films και οι ταινιες με ζομπι τεμνονται, συγκλινουν, ομοιαζουν κατα πολυ γιατι δεν υπαρχει ταινια με ζομπι στην οποια να μην εχει σημειωθει κατι σαν τελος του κοσμου! Η ταινια ειναι πολυ καλη στο ειδος της και τη βαζω εδω, μιας και δεν εχω σκοπο να κανω ξεχωριστο αφιερωμα σε εργα με ζομπι υστερα απο αυτη την αναρτηση
ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΖΟΜΠΙ ΩΣ ΑΛΛΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ










7)  HELL                                                                              TIM FEHLBAUM

http://www.imdb.com/title/tt1643222/?ref_=fn_al_tt_1




O ηλιος τα παιξε, η γη υπερθερμανθηκε, ο κοσμος καταστραφηκε, κι οσοι εμειναν δεν ειναι και τοσο φιλικοι. Ενα Γερμανικο φιλμ, αντιπροσωπευτικο του ειδους, αρκετα καλο αλλα τωρα που το σκεφτομαι, ειναι για κανα δυο θεσεις πιο κατω, σιγουρα λιγοτερο καλο απο τα δυο προηγουμενα. Γραψε λαθος επομενως για τη θεση του εδω!









6)   THE DIVIDE                                                                XAVIER GENS

http://www.imdb.com/title/tt1535616/?ref_=nv_sr_1

    


H δευτερη σκοτεινοτερη και φρικτοτερη ταινια της λιστας. Σκοτεινη, μαυρη, πισσα, κατραμι.
Οχι τοσο για το gore, τις σπλατερ σκηνες, το αιμα κλπ οσο για το μηνυμα που εκπεμπει.
Σχεδον ολες αυτου του περιεχομενου οι ταινιες κανουν σημαια το HOMO HOMINI LUPUS EST και τη προτεσταντικη απαισιοδοξια και ανησυχια για τη πραγματικη φυση του ανθρωπου. Αλλες σου ριχνουν γροθια στο στομαχι, αλλες απλως σε σφαλιαριζουν. Η συγκεκριμενη σε ανοιγει στα δυο γιατι δε φοβαται να πειραματιστει, να δειξει το Κακο οχι μονο στη σκοτεινη απανθρωπη πλευρα του αλλα και στη φαιδρη, τη κωμικη, τη μηδενιστικη. Κατα κυριο λογο διαδραματιζεται σε μια αποθηκη.
Οπως στον ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ του Τριερ, η Φυση ειναι η Εκκλησια του Διαβολου,
εδω, ειναι απλα μια αποθηκη. Ενα υπογειο πολυκατοικιας.









5)     MAD MAX 2                                                         GEORGE MILLER

http://www.imdb.com/title/tt0082694/?ref_=tt_rec_tt  



E, τα λογια περιττευουν εδω. Το αρχετυπο του ειδους, το απολυτο, η Αννα Βισση των post apocalyptic :)











4)   THE ROAD                                                 JOHN HILCOAT

http://www.imdb.com/title/tt0898367/?ref_=nv_sr_1    





Kορμαν Μακαρθυ σεναριο, Xιλκοουτ σκηνοθετης, Αυστραλιανη μαυριλα στο αποκορυφωμα, και Βιγκο Μορτενσεν, ενας πολυ καλος ηθοποιος που δεν εχει κανει καποια αξιομνημονευτη ταινια υστερα απο αυτη.









3)   BLINDNESS                                              FERNANDO MEIRELLES

http://www.imdb.com/title/tt0861689/



Bασισμενη στο ΠΕΡΙ ΤΥΦΛΟΤΗΤΑΣ, του Ζοσε Σαραμανγκου, του Πορτογαλου Νομπελιστα.
Θυμαστε τρεις ταινιες παραπανω τι εγραφα για την δευτερη σκοτεινοτερη και φρικτοτερη ταινια της λιστας; Ε, αυτη ειναι η πρωτη. Σοβαρα, μη τη δειτε αν ειστε κακοδιαθετοι.
Και ο,τι εγραψα για το divide, για τη φρικη δηλαδη που δεν απορρεει απο κομμενα κεφαλια αλλα απο τα σκατα στη ψυχη των ανθρωπων, ισχυουν κι εδω, στο πολλαπλασιο.
Για να σας φτιαξω ομως και λιγο το κεφι, ιδου ενα ποιηματακι του Σαραμανγκου. Αφιερωμενο στα στα δολοφονικα γουρουνια της κυβερνησης.

"Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου"

(Φατσα καρτα στο μπλογκ της DISDAIMONA








2)  28 DAYS LATER                                          DANNY BOYLE




\


Δεν το θυμαμαι σχεδον καθολου. Το μονο που θυμαμαι ειναι οτι ειχα χεστει πανω μου βλεποντας το, σε σημειο να αποστρεφω το βλεμμα ενιοτε. Ειναι και η εγγυηση, ο Ντανυ Μπουλ, οποτε....






1)       CHILDREN OF MEN                                ALFONSO QUARON





Για μενα, η κορυφαια ταινια του ειδους, περισσοτερο βεβαια ανηκουσα στα dystopian παρα στα post apocalyptic films. Τελοσπαντων, κι εδω κατι σαν το Τελος του Κοσμου ειναι
(οταν δε μπορουν να γεννηθουν παιδια, τι αλλο απο τελος μπορει να ειναι;)
υπερπαραγωγη, ακαταπαυστη δραση που δεν αφαιρει το παραμικρο απο την καλλιτεχνικη αξια της ταινιας, ερμηνειαρες απο Κλαιβ Οουεν, Μαικλ Κεην και Τζουλιαν Μουρ (παλι εσυ εδω;!),
και δε θα μπορουσε να ειναι τιποτα διαφορετικο απο τα παραπανω απο τη στιγμη που σο τιμονι της ταινιας βρισκεται ο εκπληκτικος Αλφονσο Κουαρον 





19 σχόλια:

  1. Μ αρεσε πολυ ο προλογος στην αναρτηση σου celin,και το ποιημα που αφιερωνεις στα γουρουνια που νομιζουν οτι ειναι ηγετες....
    Η αληθεια ειναι οτι δεν εχω δει πολλες ταινιες του ειδους,ισως γιατι απεχθανομαι το τελος...
    Μ ενθουσιασε ομως το νουμερο 10,ισως γιατι λατρευω τον Ισπανικο κινηματογραφο,και το νουμερο ενα το οποιο ηταν σοκαριστικο.Ειδα επισης κια το νουμερο 14,το οποιο δεν μου αρεσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρομερό το ποίημα, σανσαιν, πρέπει να ξεχυθεί η οργή από μέσα μας.

      Διαγραφή
  2. να σου πω ποια ειναι εμενα η καλυτερη μου ταινια ποστ αποκαλυπτικ
    The postman
    http://www.imdb.com/title/tt0119925/?ref_=nv_sr_1

    και επισης προσωπικα μου αρεσε αυτη(ξερω οτι δεν χαιρει μεγαλης αναγνωρισης)
    http://www.imdb.com/title/tt0114898/?ref_=nv_sr_1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εισαι Κοστνερικός εσυ! Ομολογώ ότι κι εμένα μου άρεσαν αυτές οι ταινίες. Δε τις έβαλα μάλλον από κόμπλεξ, επειδή όπως λες ,θάφτηκαν απο τους κριτικούς. Δε θα επαναληφθεί!

      Διαγραφή
  3. ισχυει και γι αμενα οτι τα ειχα δει παλια και τωρα ισως αμα τα δω να μην μου αρεσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και επισης εχεις αφησει αποξω τον καρπεντερ αλλα δεν σε μαλωνω γιατι τον εχεις βαλει σε αλλες λιστες:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. CHILDREN OF MEN ταινιαρα
    τις εχω δει ολες αν και λοιπουν αρκετες αλλες παρομοιες
    ερχεται κι ο αγαπημενος Aronofsky με το Noah ανυπομονουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. λαθος δεν εχω δει δυο the divide και the stand

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχω δει το Hell(δυνατή ταινία ήταν),το 28 μέρες μετά και το mad max.Πάω να δω το the divide με την πρώτη ευκαιρία.Πρέπει να'ναι καλό.Έχω εμπιστοσύνη στο γούστο σου για τις ταινίες και ειδικά αυτές του τρόμου-θρίλερ-επιστημονικής φαντασίας.Το mad max κορυφαίο,δε το συζητάμε,πάει πολύς καιρος από τότε που το είδα.To the stand φαίνεται ενδιαφέρον,άλλωστε Stephen King είναι αυτός.Τον Κάρπεντερ μου τον έχεις αφήσει έξω απ'τις συγκεκριμένες επιλογές σου,όπως λέει και ο Poe, όμως τον έχεις τιμήσει σε άλλες λίστες σου Celin,οπότε...Πάσο :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται ότι είμαι φαν του Κάρπεντερ, και ποιός δεν είναι;!!

      Διαγραφή
  9. εκατσα και ξαναειδα το postman και μου φανηκε παλι πολυ καλο(αν εξαιρεσεις κατι ψιλοαμερικανιες που εχει)
    δειτε το αν δεν το εχετε δει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. the walking dead [επεισόδιο 9, σαιζόν 4]

    ...αυτό είναι κονσερβοκούτι ...

    http://trendistic.com/walking-dead-tops-twitter-tv-ratings-thanks-to-a-can-of-pudding/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. γεια χαρα! το melancholia του τριερ δεν χωραει σ' αυτη τη λίστα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τον! Δες εδώ, ολόκληρη ανάρτηση του έχω αφιερώσει
      http://celinathens.blogspot.gr/2011/11/melancholia.html

      Διαγραφή