Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

O ZIZEK KI H LADY GA-GA

"Oπως γνωριζετε,ο Ιβαν Καραμαζωφ οδηγει τον πατερα του σ'αυτους τους τολμηρους δρομους που ακολουθει η σκεψη του καλλιεργημενου ανθρωπου,και λεει πιο συγκεκριμενα,αν δεν υπαρχει Θεος....-αν δεν υπαρχει Θεος,απανταει ο πατερας,τοτε ολα επιτρεπονται.
Προφανεστατα αφελης αποψη,καθοτι οπως γνωριζουμε θαυμασια εμεις οι ψυχαναλυτες,αν ο Θεος δεν υπαρχει,τοτε απολυτως τιποτε δεν επιτρεπεται πλεον.Οι νευρωτικοι μας το αποδεικνυουν αυτο καθημερινα"

Αυτα τα λεει ο Γαλλος ψυχαναλυτης Ζακ Λακαν,απο το βιβλιο του Σλαβοι Ζιζεκ,"ΛΑΚΑΝ",μεταφραση Δ.Καγιαλαρης-Κ.Παπαδακης.

Ο Ντοστογιεφσκυ ειχε γραψει "ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ,ΤΟΤΕ ΟΛΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ".
Προφανως εννοει οτι διχως τις συμβολικες απαγορευσεις που επεβαλλε η παρουσια του Θεου στις ζωες μας,ο ανθρωπος θα χασει τους ηθικους φραγμους του κ τα παθη του θα γινουν αχαλινωτα,
μεσα σε αυτο το κενο νοηματος,τιποτα πια δε θα απαγορευσει τους ανθρωπους να υλοποιουν ακομα κ τις χειροτερες τους σκεψεις,διχως το φοβο της θεικης τιμωριας.
Κανενας λοιπον φραγμος στην απολαυση τωρα που ο "Θεος πεθανε"

Ο Λακαν διαφωνει.Κ ξεθεμελιωνει τη παραπανω αποψη,ανασκευαζοντας καταρχας την αρχικη φραση."Αν δεν υπαρχει Θεος,τοτε ολα ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ"
Ξανα παλι,απο το προαναφερθεν βιβλιο,λογια του Ζιζεκ αυτη τη φορα

"Ο συγχρονος αθειστης νομιζει οτι γνωριζει πως ο Θεος ειναι νεκρος.Αυτο που δε γνωριζει ειναι οτι,ασυνειδητα,ο ιδιος εξακολουθει να πιστευει στον Θεο.Αυτο που χαρακτηριζει τη νεωτερικοτητα δεν ειναι πλεον η κλασσικη φιγουρα του πιστου που τρεφει μυστικα αμφιβολιες για τη πιστη του και που επιδιδεται λαθραια σε αμαρτωλες φαντασιωσεις.Σημερα,αντιθετως,το υποκειμενο αυτοπαρουσιαζεται ως ΑΝΕΚΤΙΚΟΣ ΗΔΟΝΙΣΤΗΣ ,αφοσιωμενος στο κυνηγι της ευτυχιας,ενω το ασυνειδητο του ειναι η εδρα των απαγορευσεων.Αυτο που απωθειται ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ Η ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ,ΑΛΛΑ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ,
"αν δεν υπαρχει Θεος,τοτε ολα απαγορευονται"
Αυτο σημαινει οτι οσο περισσοτερο αντιλαμβανεσαι τον εαυτο σου ως αθειστη,τοσο περισσοτερο το ασυνειδητο σου κυριαρχειται ΑΠΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΣΟΥ....
....Αντι να φερει ελευθερια,η πτωση της καταπιεστικης εξουσιας.δινει τροφη σε νεες δριμυτερες απαγορευσεις..."

Αν καταλαβα καλα,αυτο που μας λεει ο Ζιζεκ εδω ειναι οτι παλιοτερα που απωθουσαμε την απολαυση γιατι μας το απαγορευε συμβολικα η παρουσια του Θεου,μπορουσαμε να απολαυσουμε,γιατι το απωθημενο παντα επιστρεφει.Τωρα που δεν υπαρχει καμια απαγορευση,το απωθημενο εξακολουθει να επιστρεφει.Υπο τη μορφη ομως της ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ της απολαυσης.
Σημερα που η υπερεγωτικη προσταγη,η προσταγη που εκπεμπεται απο παντου,απο τις διαφημισεις,απο τα βιντεοκλιπ,απο τη τηλεοραση κ το διαδικτυο,η προσταγη αυτη ειναι "ΑΠΟΛΑΥΣΕ"
Απολαυσε την ημιγυμνη που σου διαφημιζει καθε προιον,απολαυσε το βιντεοκλιπ(πια καθε βιντεοκλιπ που σεβεται τις επιταγες της εποχης μοιαζει με soft πορνο,πχ βιντεοκλιπ της rihanna η της lady gaga)

Παλι απο τον Ζιζεκ,
"...Ωστοσο,δεν πρεπει να ξεχναμε οτι σημερα,στη δηθεν επιτρεπτικη κοινωνιαμας,ο ασκητισμος παιρνει τη μορφη του αντιθετου του,του γενικευμενου προσταγματος"ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ"..Βρισκομαστε ολοι υπο το κρατος αυτου του κελευσματος,με αποτελεσμα η απολαυση μας να περιοριζεται περισσοτερο απο ποτε..σκεφτειτε μονο τον γιαπη,ο οποιος συνδυαζει τη ναρκισσιστικη αυτοεκπληρωση με την απαρεγκλιτα ασκητικη πειθαρχια του τζοκινγκ κ της υγιεινης διοατροφης...Στη συγχρονη αγορα συναντουμε μια ολοκληρη σειρα προιοντων απο τα οποια εχουν αφαιρεθει τα βλαβερα τους συστατικα,καφες χωρις καφεινη,κρεμα χωρις λιπαρα,μπιρα χωρις αλκοολ κτλ...κ γιατι αν μη προσθεσουμε σε αυτη τη λιστα και το διαδικτυακο σεξ,ως σεξ χωρις σεξ,η το δογμα του Παουελ για πολεμο χωρις απωλειες(απο τη δικη μας πλευρα φυσικα),δηλαδη πολεμο χωρις πολεμο..."

Ολα αυτα ειναι συνεπεια της κυριαρχουσας υπερεγωτικης προσταγης "ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ",κ αυτη η προσταγη διαδεχθηκε την αλλη προσταγη "ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΤΕ" η οποια με τη σειρα της ειχε διαδεχθει τη προσταγη του Γκιζω,εποχη πρωιμου καπιταλισμου,"ΠΛΟΥΤΙΣΤΕ"
Η συμβολικη απαγορευση της απολαυσης που επεβαλλε η παρουσια οχι μονο του Θεου αλλα γενικοτερα του ηθικου αγραφου Νομου,εδινε περιεχομενο κ νοηματοδοτουσε την απολαυση.
Εδινε ενα μετρο,μια αυτοπειθαρχια.
Τωρα η απολαυση,το σεξ, ειναι παντου.Κ οπως ξερουμε καλα,καθε τι που βρισκεται παντου,εξαπλωνεται τοσο πολυ που χανει την υποσταση του κ τη πρωταρχικο του νοημα,εξαπλωνεται μεχρι που δε βρισκεται πουθενα.Το σεξ  βρισκεται παντου,επομενως δε βρισκεται πουθενα.
Το αινιγμα,η γοητεια,το μυστηριο στεναζουν κ αργοπεθαινουν υπο τη διαρκη απομυθοποιηση των παντων.Με αποτελεσμα το ναρκισσισμο κ τη συναισθηματικη απομονωση.
Δειλιαζουμε γιατι θελουμε να γευτουμε τον Αλλον εξ αποστασεως,διχως τον αναποφευκτο κινδυνο που επιφερει η παρουσια οποιουδηποτε ανθρωπου η πραγματος κοντα μας,
θελουμε να γευτουμε διχως να ρισκαρουμε,οπως λεει κ ο Ζιζεκ " καφε χωρις καφεινη,μπιρα διχως αλκοολ,κρεμα διχως λιπαρα,διαδικτυακο σεξ"

Καποτε καλουμασταν να υπερβουμε τις απαγορευσεις για να φτασουμε στο αντικειμενο της επιθυμιας κ της απολαυσης μας.Αυτο προυπεθετε θαρρος κ αυταπαρνηση.Τωρα τα αντικειμενα της επιθυμιας ειναι παντου μπροστα μας,διχως κανεις να μας τα απαγορευει,ειναι ευκολο να τα αγγιξουμε,αλλα τωρα ειμαστε εμεις που λογω δειλιας,αυταρεσκειας κ αυταρκειας,επιβαλλουμε την απαγορευση,δηλαδη την απομονωση,δηλαδη το ναρκισσισμο.
Ναρκισσισμος συμφωνα με τον φρουδικο ορισμο,την αποσυρση  της λιμπιντο στον εαυτο της.Τη βρισκουμε με τον εαυτο μας γιατι ο Αλλος,λογω δειλιας,καταντησε μη προσεγγισιμος.
Η σεξουαλικοτητα δεν ειναι σωματικη,αλλα κατεπεσε στη περιοχη του βλεμματος.
Ειμαστε ολοι ηδονοβλεψιες.Η σεξουαλικη απελευθερωση εφερε τα αντιθετα απο τα προσδοκωμενα αποτελεσματα.Τωρα που ακομα κ οι διαστροφες τεινουν να νομιμοποιηθουν,τωρα που η περιοχη του Απαγορευμενου,ειναι για μας terra incognita,κ δε μπορουμε να τη χαρογραφησουμε,
terra incognita καταντανε ολες μας οι εσωτερικες ζωνες.

Κ ολοκληρο το διδαγμα των Ζιζεκ-Λακαν,συμπυκνωνει εξοχα μια συγχρονη "ιερεια" της "σεξουαλικοτητας" κ του δηθεν αισθησιασμου,η τραγουδιστρια lady-gaga,δηλωνοντας
"ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ COOL ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕΞ.ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ COOL NA EΙΣΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ"
Τα βιντεοκλιπ-μουσικες τσοντες,που μιμουνται τη σεξουαλικη πραξη,
οπως τη μιμουμαστε κ εμεις,
γιατι ειναι ευκολοτερο να μιμεισαι οτι νιωθεις,
απο το να νιωθεις.

15 σχόλια:

  1. TΟ αναδημοσιυσα ολοκληρο. εξαιρετικό.
    Ξερεις απο παραπλησιουςδρομους το λένε κιαλλοι . Π.χ ο Λιποβετσικι στην ΕΠΧΟΧΗ ΤΟΥ ΚΕΝΟΥ.

    Το σημερινό υπερεγω εχει να κανει με την προσταγή Απόλαυσε .. Το λένε οι φιλοι σου το λέει η Τβ το λένε ολοι .

    Κατα συνεπειαν αν δεν απολαμβανεις οπως νομιζεις οτι απολαμβανουν οι αλλοι
    νιωθεις ελαττωματικος
    Πρεπει να πετυχουμε την τελεια απολαυση . ειναι διαταγή να εισαι ευτυχισμένος .


    Το πραγματικό περιθωριο σημερα ειναι οσι αντιστεκονται σε αυτο το New speak . οσοι αναγνωριζουν το γεγονος οτι δεν γινεται παντου και πάντα απολαμβανουμε.

    ε αυτους τους εχουμε για ελαττωματιους ..



    Βεβαια εκεινο που κρυβεται πισω απο την κραυγή ΑΠΟΛΑΥΣΕ
    και που ο Λακνα στο ''encore ''μας θυμιζει την μονιμη απογοητευση '' ΔΕΝ ειναι αυτό''
    ειναι η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
    ψΑΧΝΟΥΜΕ ΔΙΑΡΚΏς ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜεΝα , ΠΟΥ ΘΑ ΜΑς ΚΑΝΟΥΝΝΑ ΝΙΩΣΟΥΜΕ ΚΑΛΆ
    και διαρκώς καραδοκει η ενδομυχη κραυγή '' ΔΕν ειναι αυτο''
    Φυσιά οι μόνοι που ωφελουνται ειναι οσοι μας πουλάνετην διαρκώς χαμένη απολαυση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστω πολυ!
    συμφωνω με ολα οσα λες
    "ειναι διαταγή να εισαι ευτυχισμένος . "
    "Κατα συνεπειαν αν δεν απολαμβανεις οπως νομιζεις οτι απολαμβανουν οι αλλοι
    νιωθεις ελαττωματικος
    Πρεπει να πετυχουμε την τελεια απολαυση ."

    Νομιζω πως ειναι απαραιτη μια αποστασιοποιηση απο τον διαφημιστικο-καταναλωτικο βοθρο,
    ειναι απαραιτητο ενα back to the basics,

    τωρα μιλαω σαν ηλικιωμενος αλλα νομιζω οτι οι νεοι κ οι πιτσιρικαδες την εχουν πατησει πολυ ασχημα.Αυτη η υπερεγωτικη προσταγη ΑΠΟΛΑΥΣΕ τους εχει τσακισει τον ερωτισμο κ γενικοτερα τη σεξουαλικη-πνευματικη διαθεση τους,
    επικαιρος οσο ποτε ο Tζαγκερ κ το i can't get no satisfaction,
    ειναι ανικανοποιητοι

    βλεπω στρατιες ανεραστων
    (κ επομενως επικινδυνων)ανθρωπων να καταφτανουν απο παντου.
    κ ενα απο τα βασικα αιτια της απωλειας της σεξουαλικης ικανοποιησης/ολοκληρωσης(κ της συνεπαγομενης αισθησης πληροτητας) ειναι το ιντερνετ

    θυμησου τη κουβεντα μου,οι ψυχανωμαλιες κ οι διαστροφες(οι αρρωστημενες διαστροφες,οχι οι καλως νοουμενες!) προκειταινα αυξηθουν κατα πολυ στα χρονια που ερχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ..

    δες ενα παραδιγμα για τη μανια απολαυσης
    ε εφτιαξα ενα ποστ.. Μπορις να το δεις στηλιστα των ιστολογιων σου
    ''η χαρά των ΜΕΡΑΚΛΗΔΩΝ :Έρχεται το πρώτο τρισδιάστατο πορνό!(ΚΛΙΚ )

    η πλακα ειναιοτι τα περισσοτερα κλικ ερχονται σε αυτο μου το ποστ ..

    χαμος γινεται

    (εκανα ενα πειραμα... καλά τι περιμενουν να δουν ; )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το ημερολογιο ενος διαφθορεα του Κιρκεργκωρ που σου ελεγα εχει να κανει - με εναν αλλο τροπο-με αυτήν την συζητηση .. Δεν μπορω να σουεξηγησω αλλά θα δεις αμα το διαβασεις .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://nosferatos.blogspot.com/2009/02/blog-post_1823.html#links

    στιγμιαία κοινωνία «σμήνος»απο το ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΙΓΚΜΟΥΝΤ ΜΠΑΟΥΜΑΝ του Γ Σιακανταρη στην Βιβλιοθήκη της'' Ε''

    σχετικοτικο επισης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. kala,μη νομιζεις κ εγω περασα να δω τι ειναι αυτο!!οσον αφορα το "καλά τι περιμενουν να δουν ;",τι να σου πω δε ξερω!μαλλον αυτη η μανια απολαυσης που λες,αν κ νομιζω οτι μπορουμε να βρουμε μια πιο ταιριαστη εκφραση για αυτο,
    δεν ειναι μανια ΓΙΑ απολαυση,
    ειναι μανια ΝΑ ΠΕΙΣΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ!!

    (

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το βασικο στην Λακανική θεωρια ειναι η θεση που δινει ο Λακαν στηνν ελλειψη . Η ελλειψη ειναι ο πυρηνας της υπαρξης αν μπορουμε να το πουμε ετσι . Για να το καταλαβουμε ας σκεφτουμε τι κανει ο αγγειοπλαστης .. Φτιαχνει ενα αγγειο δουλευοντας γυρω απο μια τρυπα. Αυτη η τρυπα εναι η ελλειψη .ΤΟ ΑΓΓΕΙΟ Η ΥΠΑΡΞΗ


    Τωρα . αυτο σημαινει οΤι παντα -καθως νοσταλγουμε τον βασικό πυρηνα της υπαρξης μας νοσταλγουμε την ελλειψη .

    Και την τρεμουμε κιολας . Γιατι η ελελιψεη μεσω μιας αλυσσιδας σημαινοντων και τραυματων οδηγει παντα στο Πραγμα . δηλαδή την ενωση με την αρχική μητερα η οποια ειναι και ηταν -εξαρχης- απο την γεννηση ,,, εντελώς ανεφικτη.

    Δεν γινεται να ξαναμπεις μεσα στη μητρα .
    Ομως δεν παυουμε να τη νοσταλγουμε .

    Αυτή ειναι η μυρωδια της απολαυσης.. Κατι δηλαδή το εντελώς ανεφικτο

    Γι αυτό και η πληρης απολαυση - στην Λακανική θεωηρια ειναι πάντα χαμενη. Παντα ανεφικτη . Παντα αλλου . Παντα λέμε ( οπως μας θυμιζει το Encore) Δεν ειναι αυτο .



    Και εδώ βρισκεται ο κινδυνος .. Γιατι υπαρχει μια βολική παντα αντιληψη που παραμονευει : Γιατι δεν μπορω να απολαυσω (ενω -υποτιθεται οι αλλοι ''απολαυμβανουν'';
    Γιατι -πολύ απλά - καποιος μου κλεβει την απολαυση.Καποιος εμποδιζει τον κυκλο να ξανακλεισει . Καποιος εμποδιζει την ενωση με το Πραγμα ..
    - Ποιο ;
    σε επιπεδο κοινωνικό .. αςπουμε ομετανασταης ..ειτε γιατι δουλευει πολύ (και ταχα μας κλεβει τις δουλειες )ειτε γιατι ειναι τεμπελης
    και φυσικά ο κατ 'εξοχήν Κλεφτης
    ο(αιωνιος κατ Γκαιμπελς ) Εβραιος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραια τα λες,χαιρομαι να διαβαζω τετοια πραγματα.Πεσσιμιστικη η λακανικη θεωρια,αλλα ταυτοχρονα ο,τι συναρπαστικοτερο εχω διαβασει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πσσιμιστική ειναι αν δεν αποδεχτει κανεις την ελλειψη ως καταστατική της υπαρξης - τοσο στα ατομα οσο και στις κοινωνιες ,.. Τοτε θα καταλήγει αιωνια στο κηνυγι της απολαυσης και αναποφευκτα στο'' Δεν ειναι αυτο!'' .



    Αν ομως αποδεχτεις την ηθική της Ψυχαναλυσης τοτε μπορεις να αντεξεις την ελλειψη και να απολευσεις μερικά...δηλεν μερει

    . Δηλαδή να απολευσεις οτι ειναι δυναον να απολαυσεις(στο κατω κατω Ποιος εισαι ''( εν γενει μιλαω '' ωστε να δικαιουσαι την τελεια απολαυση ..;

    αλλά το προβλημα με την Ηθική της ψυαχναλαυσης ειναι οτι για να την νιωσεις - δεν γινεται διανοητικα -και μόνο - θα πρεπει να εχεις κανει πρωτα Ψυχαναλυση και να ειναι και οσο γινεται επιτυχής ..

    αλλιως και η ηθική της Ψυχαναλυσης καταλήγει κι αυτή ενα Υπερεγώ 9του τυπου περεπει να αναγνωρισω την ελλειψηκλπ κλπ
    ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ας την συνεχισουμε αυτη την συζητηση αργοτερα ..σου γραφω απο ιντερνετ καφε ..χαιρετω φιλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. http://nosferatos.blogspot.com/2008/07/blog-post_2372.html

    παρε κι ενα σχετικο ποιηματακι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πρεπει να ψυχαναλυθω πρωτα λες για να καταλαβω καλυτερα τη ψυχαναλυση ε?μαλλον εχεις δικιο αλλα που να βρεθουν λεφτα για αυτο?!ασε που θεωρω οτι λιγοι ψυχαναλυτες θα μπορουσαν να καταλαβουν καλυτερα τον εαυτο μου απο εμενα τον ιδιο.

    Μαλακια μου μεγαλη που δε σπουδασα ψυχολογια.Ακομα χτυπαω τον κεφαλι μου στον τοιχο.
    Νομιζω οτι το χω,
    οχι επειδη εχω διαβασει Λακαν,Φρουντ,Αντλερ κτλ
    αλλα λογω διαισθησης.Εχω καλη διαισθηση κ αυξημενη eq(για iq δεν ειμαι κ τοσο σιγουρος!)
    .Tον νιωθω τον Αλλον κ τον καταλαβαινω.

    Τα λεμε φιλε,καλα να περνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. με την Ψυχαναλυση δεν καταλαβαινεις τον αλλον αλλά το Συμπτωμα σου που ειναι ο εαυτος σου . Ειναι σαν να λυνεις ενα κοσμπο στο σχοινι του εαυτου σου . Εισαι παλι ο ιδιος αλλά χωρις τον κομπο ,,Βεβαια το συμπτωμα ξαναρχεται ..αλλάτουλαχιστον το αναγνωριζεις .. το ελεγχεις δεν σε ελεγχει (τουλαχιστον απολυτως ..παλι σε ελεγχει αλλά οταν χτυαπει κοκκινο καταλαβαινεις ..)

    Φυσικά δενεχει σχεση το αν ξερεις Ψυχολογια η οχι . Καμμια σχεση . Ειναι κατι εντελώς αλλο απο την ακαδημαική γνωση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Oταν καποιος καταλαβαινει καλα τον εαυτο του,η αυτογνωσια αυτη ειναι ειναι ενα αριστο οχημα που οδηγει κ στη κατανοηση του Αλλου,
    για αυτο κ οι ψυχαναλυτες κανουν κ οι ιδιοι ψυχαναλυση κ γινονται αναλυομενοι,
    γιατι δε μπορεις να γινεις καλος αναλυτης προτου περασεις απο τη θεση του αναλυομενου,
    δηλαδη δε μπορεις να καταλαβεις κ να βοηθησεις κανεναν αν δε καταλαβεις κ βοηθησεις πρωτιστως τον εαυτο σου,
    ειναι απαραιτητη προυποθεση αυτο.

    Δε τα λεω αυτα διαφωνωντας αλλα συμπληρωνοντας,συμφωνω με ολα οσα λες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οποιος ενδιαφερεται για το θεμα της αναρτησης κ συζητησης,ας ριξει κ μια ματια εδω
    http://nosferatos.blogspot.com/2008/08/blog-post_6243.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή